Remíza z derby se „Starákem“

První SC Staré Město  vs  TJ Sokol Dobrá        0 : 0                                                                                    

    Tři kola před koncem podzimní části fotbalové sezóny Krajské soutěže dorostu DASYN zavítali naši dorostenci do Starého Města. Čekali jsme náročné derby v přímém souboji o 3.místo v tabulce soutěže. Výsledek jsme asi čekali všichni jiný a tak má tento soboj nakonec úplně jiného vítěze.

   Taktika domácích byla jasná, rychle vstřelit vedoucí gól zápasu. A soupeř si šel důrazně za svým. Hned od prvních minut nás Staré Město přehrávalo po všech směrech. ”Starák” byl rychlejší a přesnější v kombinaci, rychlejší a důraznější v osobních soubojích a tím pádem i úspěšnější v držení míče. Celý první poločas se v podstatě odehrával jen ve středu hřiště a na naší polovině hřiště. Souboje, které naši borci sváděli se soupeřem za účelem přerušení jeho útočné snahy, nás hodně bolely. Soupeř byl důrazný, často úmyslně až za hranicí běžných zákroků a často tak docházelo i ke zbytečně emočně příliš vyhroceným situacím, které byly na obou stranách potresrány žlutými kartami. Ale i přesto, že jsme se v první půli vůbec nedostali k bráně soupeře, byli jsme ve výsledku za první poločas vlastně úspěšní, protože jsme všechnu soupeřovu útočnou snahu přerušovali dřív, než stačil ohrozit naši bránu. Po zisku míče jsme ale bohužel nebyli schopni ho udržet na svých kopačkách. Zbytečně dlouho jsme drželi míč na jedné noze a tak se nám nedařila rozehrávka, natož pak nějaká kombinace a soupeř si tak svým presingem bral míč hned zpět  Zhruba takto se odehrával celý první poločas.

   Druhý poločas jsme popravdě čekali stejný anebo minimálně podobný průběh zápasu. To jsme se ale spletli. Borci dostali o přestávce v kabině pokyny od trenéra Kamila Zíchy a asistenta Honzy Pánka a hned se to na hřišti projevilo. Sklidnili jsme hru, dávali jsme míč rychle od nohy a zapojili jsme do kombinace všechny řady včetně gólmana. Najednou nám to šlo a hra se tak rázem přesunula na polovinu soupeře. Vypadalo to až moc jednoduše. Osobně si myslím, že nám v tom tak trochu nechtěně pomohl sám soupeř. Myslím, že ho první poločas stál spoustu sil a nechtěl za nerozhodného stavu riskovat náš nečekaný protiůtok a tak zvolil do druhého poločasu taktiku hrát na jistotu odzadu s náhlými výpady proti naší bráně. Soupeř však ubral na plynu příliš a nám tak nechal dostatek volného prostoru i ve středu hřiště. Naši borci se tak dokázali velice rychle dostat do svého herního tempa, na které jsme byli zvyklí z předchozích zápasů a držení míče bylo teď naopak naší doménou. Zaměstnávali jsme soupeřovu obranu jednou útočnou akcí za druhou, zahrávali jsme několik slibných standartních situací. Bohužel však ani jedna z nich neměla gólové parametry a v koncovce jsme tak nebyli úspěšní.  Posledních 15.minut si soupeř uvědomil, že se blíží závěr zápasu a pokud chce uspět, musí i útočit, né se jen bránit. Přidal znovu trochu plyn a došlo k jeho několika rychlým protiútokům, s kterými si však naše obrana včetně hluboko postaveného Patrika Stryje lehce poradila. A když už se soupeři podařilo 2x projít, bylo to za cenu ofsajdu, který jsem však z pozice pomezního rozhodčího nebyl nucen signalizovat díky našemu gólmanovi Honzovi Zíchovi, který měl celou situaci vždy pevně pod kontrolou. Zápas tak dospěl do nerozhodného stavu 0:0 a oba týmy získaly po jednom bodu.

   Souboj o 3.místo tak bohužel pro nás vyhrál na svém hřišti Český Těšín, který si za výhru proti Václavovicím připsal 3 body a vyšvihl se z 5.příčky před Dobrou a Staré Město. Všichni fanoušci doberského fotbalu, přijďte v neděli 29.října ve 14 hodin na Spartu podpořit naše borce v dalším souboji, kdy doma přivítáme lídra tabulky Frýdlant n.O. Ten v posledním domácím zápase proti Těrlicku získal pouze bod a druhé Kozlovice naopak v Brušperku uspěly naplno, takže se nám špice tabulky opravdu velice zajímavě bodově srovnává. Souboj o čelní příčky v tabulce tak bude velice napínavý až do samého závěru podzimní časti této fotbalové sezóny, což je samo o sobě pro všechny fotbalové fanoušky určitě tou nejlepší pozvánkou…

Za TJ Sokol Dobrá vedoucí dorostu

Stanislav Drexler