Dorost zvítězil v Těrlicku

FK Těrlicko 2022 vs TJ Sokol Dobrá 2 : 3

V sobotu 14.října jeli naši dorostenci do Těrlicka. Vzhledem k tomu, že Těrlicko v minulé sezóně v soutěži nebylo, tak jsme vůbec nevěděli, jaký soupeř tam na nás vlastně čeká. Těrlicko se v tabulce soutěže pohybovalo jen o 2 body za námi a tak se dalo aspoň vydedukovat, že soupeř to nebude vůbec lehký. A myslím si, že se to i na hřišti potvrdilo.

Pokyny trenéra Kamila Zíchy před zápasem v kabině byly v tomto směru také opatrné. “Nevíme, co můžeme od soupeře očekávat, takže neblázněme, soupeře hlavně do ničeho nepouštějme a počkejme si, jak se soupeř sám projeví. V průběhu zápasu pak tomu naši taktiku přizpůsobíme”. A celý zápas by se v podstatě dal i těmito slovy popsat, přesně takhle totiž probíhal. Soupeř se od prvních minut projevoval jako velice fotbalově zdatný. Ve středu pole byl silný nahoru i dolů, celkově tým dobře a rychle kombinoval, byl odvážný a sebevědomý v soubojích jeden na jednoho. Hrozil neustálými protiútoky a prvních 20.minut zápasu to vypadalo, že si s ním nevíme rady. Ve 14.minutě nás soupeř potrestal a po individuální akci kolem rohového praporku došel až do malého vápna a z ostrého úhlu prostřelil důraznou střelou našeho brankáře Honzu Zíchu. Ten dnes zaskakoval za zraněného Filipa Febera, ale tohle nebyl určitě jeho gól, prostě zaspala naše obrana. V tuto chvíli to s námi nevypadalo moc dobře. Bylo více než jasné, že jsme čekali moc dlouho a trochu ten úvod zaspali, trochu zapoměli na soupeřovu hru reagovat. Takže hned začaly přicházet pokyny trenéra a celého realizačního týmu ke změně stylu naší hry a průběh zápasu se začal rázem měnit. Začali jsme soupeře aktivně napadat v jeho rozehrávce už hluboko na jeho obranné půli a rázem se soupeřova lehkost hry vytratila. Začali jsme si vytvářet nadějné příležitosti a hned ve 25.minutě po aktivním napadání soupeřovy rozehrávky získal Patrik Stryja míč, poslal ulicí míč Marku Pokornému a ten s chladnou hlavou vyrovnal na 1:1. Naši borci pokračovali ve stejné taktice. Bylo potřeba napadat soupeře vysoko, po zisku míče rychle kombinovat, ale přitom hrát na jistotu od zadu, protože soupeř nás taky napadal hluboko na naší půlce. Hned ve 29.miňutě jsme donutili soupeře faulovat nás zhruba 7m před vápnem ve středu hřiště. Přímého kopu se ujal Robin Foldyna a technickou a razantní střelou poslal míč do pravého horního rohu soupeřovy brány. Vedli jsme 2:1 a vypadalo to hned mnohem lépe. Borci se celý první poločas snažili procházet středem pole, ale tady byl soupeř na nás příliš silný. Vždy jsme narazili na dobře organizovaný a fyzicky zdatný odpor. Jakmile nám soupeř vzal míč, měli jsme problém ho zastavit našim vždy naivním vystupováním proti soupeři. Tahle fáze zápasu nás stála spoustu sil, ale poločas jsme zvládli udržet.

Do druhého poločasu jsme udělili borcům pokyny k častějšímu přenášení naší hry do stran s využitím křídel k zakládání protiútoků a k častější hře s vlastním brankář pro udržení míče a hraní na větší jistotu. Dále bylo potřeba více ustávat soupeřův tlak nevystupováním proti soupeři hned z prvního kroku. Bohužel hned asi v 50.minutě se zranil náš velice důležitý středopolař Patrik Stryja a naše sestava tak utrpěla velkou ztrátu. Museli jsme trochu pozměnit rozestavení na hřišti, ale náš střed už nebyl tak nepropustný jako s Patrikem. Soupeř toho dokázal využívat a začal více pronikat našima řadama nebezpečně až k naší bráně. Z jedné takové akce vyprodukoval v 74.minutě nařízení pokutového kopu na naší bránu. Nevím, jaká byla pravda, zda jsme hráče faulovali anebo nikoliv, protože já jsem měl z pozice postranního pomezního tuto situaci v zákrytu. Ale vzhledem k tomu, že hlavním aktérem v této situaci byl z naší strany Honza Čagala, ten nejpoctivější a nejčestnější člověk, kterého znám, tak mu absolutně věřím v tom, že nefauloval a soupeř svým simulováním hlavního arbitra přesvědčil o opaku. Soupeř penaltu proměnil a vyrovnal stav zápasu na 2:2. Čekalo nás tak těžkých posledních 15.minut zápasu. Oba dva týmy bojovaly velice podobně, bylo to dá se říci vyrovnané a bylo to kdo z koho. Myslím si ale, že mentálně jsme závěr zápasu zvládali lépe my a to vedlo v 85.minutě ke vstřelení našeho rozhodujícího vedoucího gólu, kdy jsme po našem tlaku vytvořili před brankou soupeře trochu nepřehlednou situaci. Patrik Namyslo byl ve správnou chvíli na správném místě a dorážel do brány na konečných 2:3 z pohledu domácích.

Naši borci tak učinili velice důležitý krok v boji o přední příčky tabulky soutěže, když si vezou z venkovního zápasu 3 body za výhru proti kvalitnímu soupeři z Těrlicka. Aktuálně jsme si po tomto víkendu polepšili o jednu příčku a usadili jsme se na skvělém 3.místě v tabulce soutěže, kdy jsme si díky naší výhře a zároveň plné bodové ztrátě Starého Města v Českém Těšíně vzájemně vyměnili pozice. „Starák“ se posunul na 4. příčku. Vedoucí týmy soutěže Frýdlant a Kozlovice svedly vzájemný souboj a rozešli se smírně, což nám pomohlo se lídrům více přiblížit na dosah. Ještě nás ale čekají 3 velice těžké zápasy. Příště venku proti Starému Městu můžeme svou pozici potvrdit a upevnit. Borci, díky za dobrý výkon a za výhru v Těrlicku a příště doufám v plném počtu na tréninku…

Za TJ Sokol Dobrá vedoucí dorostu

Stanislav Drexler