Dorost na vítězné vlně

TJ Sokol Fryčovice vs TJ Sokol Dobrá 2 : 7

V sobotu 30.září jeli naši dorostenci odehrát už v pořadí osmý zápas krajské soutěže do Fryčovic. Tentokrát nám předpověď počasí hlásila nepřízeň a bohužel to tak i bylo, celý zápas nám pršelo. Měli jsme trochu obavy, jak se s tím borci poperou, ale obavy byly zcela zbytečné, chlapi to zvládli na výbornou a soupeře přejeli 2:7. Po tomto víkendovém kole se naši borci díky získaným 3 bodům za výhru a zároveň plné bodové ztrátě Kozlovic posunuli na skvělé průběžné 2.místo tabulky soutěže jen o skóre před Kozlovice, Staré Město a Český Těšín. Musím ale také zmínit úspěch nasich starších a mladších žáků, kteří také porazili v dopoledních hodinách Fryčovice na palkovickém hřišti postupně 3:4 a 1:9. Dnes tak měl doberský mládežnický fotbal opět maximálně úspěšný hrací den.

Ale zpátky k dorostu. Déšť se spustil v podstatě těsně před začátkem zápasu a pršet přestalo až na jeho konci. Nutno podotknout, že hrací plocha byla celkově v dobrém stavu, a tak nic nebránilo tomu hrát naši už obvyklou hru. Hned od úvodních minut jsme se snažili hrát rychlou kombinací směrem dopředu a tlačit tak na soupeře okamžitě. Tentokrát to však nebyl v úvodních 10.minutách tak silný tlak, jak jsme byli zvyklí z minulých zápasů, protože jsme v útoku začali s méně zkušenými borci Honzou Kalusem a Patrikem Namyslem. Borci si však tuto pozici zasloužili svým zodpovědným přístupem k tréninku a to je dobře. Kluci sbírají cenné zkušenosti a musím je za jejich výkon jen pochválit. Vůbec se nezalekli toho, že nastupují do začátku zápasu, který ještě není rozhodnutý tak, jak byli zvyklí. Snažili se prosadit, avšak proti urostlejším a zkušenějším obráncům z Fryčovic to neměli snadné. Zhruba po 10.minutách jsme ale střídali, abychom kluky neutavili. Postupně jsme zvyšovali náš tlak a ten vyústil v naši prní branku po dlouhlém autu Honzy Zíchy do vápna, kdy po zmatcích soupeře ve vápně dorážel Filip Čapčuch. Fryčovice však nebyly lehký soupeř. Byli houževnatí, bojovní i fotbalově i fyzicky zdatní. Ve středu hřiště to byl doslova boj o každý metr a museli jsme tak častokrát vracet hru dozadu a začínat postupně znovu. I vzadu nepříjemně doráželi na naši obranu a nenechali ji nikdy vychladnout. Naši borci ovšem neustávali ve snaze hrát svou hru a tak v 28.minutě po sólovém úniku mezi několika protihráči u rohového praporku doběhl s míčem až do brány Šimon Ochman a navýšil skóre na 0:2. Třetí branku vsítil Honza Zícha z přímého kopu asi 5 metrů před velkým vápnem technicky přesně umístěnou střelou k tyči kolem zdi, kdy se brankář za míčem jen ohlédl. V tuto chvíli už to vypadalo, že máme soupeře pevně pod kontrolou.

Do 2.poločasu jsme vstoupili opět maximálně efektivně. V tom nepříjemném dešti, kdy jako pomezní rozhodčí dost mizerně vidím z pod kapuce, jsem ani nestihl postřehnout jak, ale hned v 46.minutě zvyšoval skóre na 0:4 Marek Pokorný. Naši borci hráli i za tohoto stavu naplno a dohrávali často soupeře na hranici faulu, což vedlo k několika emočně vyhroceným situacím na hřišti. Soupeř však i přes tento stav skóre neustále odvážně rozehrával od vlastní brány po zemi a hned v 50.minutě ho za to potrestal opět Marek Pokorný. Po nepřesné rozehrávce brankáře jsme míč soupeři za hranicí vápna vzali a Marek se už z malého vápna nemýlil, přesnou střelou navýšil na 0:5. Kdo by si myslel, že Fryčovice složí zbraně, ten by se mýlil. Asi jsme i trochu zaspali, asi jsme už toho měli v tom mokrém a studeném počasí na chvíli všichni dost a soupeř tak našim borcům v 61.minutě po straně utekl a zkorigoval skóre na 1:5. To nás okamžitě donutilo jít zpátky do zápasu naplno a hrát až do konce. V 71.minutě nahrával Petr Jeník stříleným centrem do vápna nabíhajícímu Patrikovi Namyslovi a ten z první volejem placírkou prostřelil brankáře a zvyšoval na 1:6. Soupeři se povedl v 74.minutě další únik a prokázal tak svou efektivitu v produktivitě, kdy snižoval skóre na 2:6. Téměř indetická situace se nám zopakovala v 84.minutě a Patrik po centru z levé strany zvyšoval v malém vápně na konečných 2:7.

Dneska byla opět radost sledovat naše dorostence v jejich zápalu do hry. Podávají stále stabilnější a kvalitnější týmový výkon, předvádějí pěkný kombinační fotbal bez ohledu na podmínky na hřišti, hrají houževnatě jak směrem dopředu, tak i do zadu. Spolupráce všech řad včetně brankáře Filipa Febera je výborná a co je hlavní, že fotbal naše borce baví, je to na hřišti opravdu vidět. Věřím, že je to práce především trenéra Kamila Zíchy, že se mu povedlo borce takto nasměrovat. Borci, díky všem, díky fanouškům, kteří nás přijeli podpořit i přes takovou nepřízeň počasí…

Za TJ Sokol Dobrá vedoucí dorostu

Stanislav Drexler